Народно читалище „Д-р Петър Берон” е основано през 1934 година. От самото си създаване до сега се оформя и утвърждава, като обществен и  културно-просветен център на жителите в населеното място.
С течение на времето то видоизменя формите си на дейност в съответствие желанията и на своите потребители, запазва мястото и ролята си на притегателен център за всички нуждаещи се от изява и духовни потребности.От 1964 година читалището разполага със собствена сграда на два етажа, която в момента е в ремонт и не се използва.
Читалището се ръководи от настоятелство с председател Веселина Калчева и секретар Христина Янева.
От самото основаване на читалището към него функционира и библиотека, която е основен притегателен център за местните хора. Днес библиотеката разполага с над 4000 тома литература.
Любителското творчество е традиционна  силна форма на читалищната дейност.          
В настоящият момент към читалището работят постоянно действащи колективи:
-  Женска фолклорна група
-  Детска фолклорна група
-  Танцов състав
-  Битов оркестър
И три непостоянно действащи:
-  Кукери
-  Лазарки
-  Коледари
Всички те са носители на много награди и отличия от общински, национални и международни фестивали. Участвали са на фестивали зад граница Турция, Португалия, Молдова и Украйна.
Читалището е средище на цялата културна дейност, като има много добри практики на работа в партньорство с кметство, училище, пенсионерски клуб и други НПО.

НЧ „ Д-р Петър Берон-1934” е член на СНЧ в България и Сдружение „Читалища” Сливен.

За връзка:
8880 с.Тополчане ул.”Толбухин” № 4
Мобилен телефон: 0895506031
Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.