На 23 февруари 1929 година  се учредява народно читалище „Искра”. Основоположниците избират ръководство в състав: учителите Христо Иванов (за председател) и Анка Сярова, Георги Караколев, Демир Йорданов, Васил Костадинов и свещеник Димитър П. Ганев. Приет е устав и въз основа на чл.6 от Закона за народните читалища Артакларското читалище „Искра” е утвърдено със заповед на Министъра на народното просвещение, подписана на 20 май 1929 година.
БИБЛИОТЕКА:
Библиотеката разполага с 12530 тома литература  и се помещава в пет зали – детски отдел, заемна за възрастни, читалня, справочен отдел, информационен център и компютърна зала, създадена по програма „ГЛОБАЛНИ БИБЛИОТЕКИ”.

ДЕЙСТВАЩИ КОЛЕКТИВИ ЗА ЛЮБИТЕЛСКО ТВОРЧЕСТВО:
ХОР – колективът  е създаден през 1949 г. Изпълняват се песни от тракийската фолклорна област
ТАНЦОВ СЪСТАВ – Създаден  през 1949 год. и  работи и до днес.  Пресъздава и  изпълнява местни тракийски народни хора, автентичен и  обработен фолклор.
• През 1985 година хоровия и танцов състав се обединяват в състав за АВТЕНТИЧЕН ФОЛКЛОР, който пресъздава част от обичаите на селото „Сватба”, „Блага ракия”, „Седянка”, „Бъдни вечер и коледа”. През 1989 обичая „Блага ракия” е филмиран от БНТ и предаван по І и ІІ програма, и по „Интервизия”. Същата година обичая бе представен на международен симпозиум по фолклор Сливен.Част от снимките направени на обичая са публикувани в книга за българските обичаи издадена в Англия.

ДОМАКИНСТВО НА РЕГИОНАЛНИ СЪБОРИ
Фолклорен събор “На събор край Тунджа” през 1994, 1998, 2014 година,
“Зимни празници” през 2004 и 2006 година.
1996 година бе заснет и филм за бита и обичаите на селото от БНТ “На сред село тъпан бие”.

ПРОЕКТИ:
• „Иновации и традиции – ръка за ръка” финансиран по проект „Читалища”
• „Читалището – дом за всички” финансиран от Обединени Холандски Фондации
• „Опазване на редки местообитания и видове от флората и фауната по поречието на р. Тунджа” – финансиран от Фондация „Екообщност”.
• „Читалището – информационен посредник в селските райони” финансиран от фондация „Читалищна мрежа”.
• „Иновации и традиции – ръка за ръка 2” финансиран по програма „Глобални библиотеки”

 За  повече информация: http://krushare.com/?page_id=457 е-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.