ПРЕДСЕДАТЕЛ – Мария Стамова Славова
СЕКРЕТАР - Станка Радева Пъшкова
БИБЛИОТЕКАР - Мария Василева Иванова

ЧИТАЛИЩНО НАСТОЯТЕЛСТВО:
Мария Славова - председател
ЧЛЕНОВЕ:
Станка Пъшкова
Диана Гинчева
Маринка Иванова
Елена Коцева
Киро Киров
Мария Загорова

ПРОВЕРИТЕЛНА КОМИСИЯ:
Стефка Захариева- председател
ЧЛЕНОВЕ:
Тодор Колев
Олга Хаджийска

Тел. 04511 2512   email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.


НЧ ”Пробуда 1934” с. Ковачите, община Сливен е основано през 1934 година от Андон Димитров, Иван Георгиев Киров, Иван Сивов, Васил Петрович. За първи председател е избран Андон Димитров, касиер-деловодител Костадин Карабоюков и библиотекар – учителят Иван Георгиев Киров.
Библиотеката започва своята работа със 75 книги, подарени от учители и по-будни селяни. В момента  разполага със 7750 библиотечни единици  с ново обзавеждане.
През годините са проведени срещи с Георги Константинов, Атанас Душков, Камен Васевски, Стефан Чирпанлиев, Клара Герасимова, Евгения Генова и други. Проведени са много мероприятия за отбелязване на годишнини на писатели и бележити дати и личности.
От 2007 година всяко лято отваря врати лятната работилница „В библиотеката е интересно и забавно”.
От 1962 година читалището разполага със своя сграда с киносалон с 250 места, малка зала, гримьорни и просторна библиотека.
Своята дейност читалището започва с подготвяне и представяне на пиеси, пресъздаване на обичаи - коледуване, лазаруване, пеперуда, изнасяне на сказки, вечерно ограмотяване на селяните. От 1938 година читалището разполага с радио и събира слушатели.
През  петдесетте години на миналия век се създават хоров и танцов състав, в които се включват много млади хора. През 1952 година, танцовият състав завоюва званието ”Отличник” на Републиканския фестивал в София и е включен в гала концерта при закриването на фестивала. Отлично е и представянето на битовия хор, достигнал до окръжните прегледи в Стара Загора.
В живота на читалището е имало години на подем, имало е застой.
През седемдесетте години на миналия век читалищната самодейност е отново в своя разцвет - възражда се работата на битовия хор, фолклорната танцова група, групата за автентичен фолклор. За ръководители на битовия хор са поканени известни музикални специалисти, като най-големи успехи са завоювани, когато ръководител на хора е Калинка Гуркова. На петия Републикански фестивал, хорът спечели сребърен медал и званието „Лауреат”, а на шестия - златен медал, и в заключителния етап на фестивала званието „Представителен” единствен в Сливенски окръг.
Танцовият състав възобновява своята дейност  през 1977 с ръководител Тодор Кикьов. От 1980 година ръководители на детския и младежки танцов състав ръководители са Велико Сяров, Станка Иванова и Иван Добрев. Подготвени  са и са представени много танци. Завоювани са много отличия  и награди от местни и регионални празници и събори.
Отлично се представя и фолклорната танцова група. На четвъртия НСНТ в Копривщица през 1981 година е удостоена със златен медал и заснета за предаването „Чие хоро най-хубаво” на БНТ. Групата има много награди и от местните празници и събори.
С много изяви и награди е коледарската група, записи на която са правени за националната и местната телевизия.
През 1995 година телевизията засне и излъчи обичая „Правене на байрак и изнасяне на кравая”.
С групата за автентичен фолклор сме участвали в местни и регионални празници и събори и в НСНТ Копривщица с обичаите „Заговезни”, „Годеж”, „Вземане чеиза на булката” и други.
Много добре работеше и театралния състав, като връх в театралната самодейност  е сребърната значка от окръжните прегледи в Нова Загора през 1989 година с пиесата „Как писар Тричко не се ожени за царкина Кита с китка накитена”.
В последните години много активно работи фолклорната певческа група. Тя се представя много успешно в конкурса надпяване „С песните на Йовчо Караиванов”, НФТС „Китна Тракия пее и танцува” в Хасково, в НФТС „Богородична стъпка” на Старозагорските минерални бани, където през 2011 година е отличена с плакет „Богородична стъпка”.
През 2010 година нашите самодейни състави участваха в предаването „От българско по българско”.
Два пъти нашето читалище е било домакин на регионални фолклорен събор „На събор край Тунджа” - през 2000 и 2012 година.
През 2014 година отбелязахме 80 годишния юбилей на НЧ „Пробуда 1934” село Ковачите с богата концертна програма.
Читалището е печелило проекти към Министерство на културата за обновяване на фонда и ремонт на сградата.
По случай петдесет годишния си юбилей, НЧ „Пробуда 1934” бе удостоено с орден „Кирил и Методий” втора степен за активна читалищна дейност.
От 2000 година към читалището има уредена етнографска сбирка.