УЧРЕДЯВАНЕ
НЧ”Просвета-1925” е учредено през 1925 година, като вътрешна необходимост за развитие на духовните потребности на родолюбиви жители на село Мечкарево. То е център в който българските традиции и обичаи се предават от поколение на поколение, център в който се разпространяват знания и умения, център в който има място  за всеки независимо от неговата възраст, пол, социална, етническа и партийна принадлежност. Към него се създават първоначално библиотека и танцов състав. Следват театрална и вокална група. През последните години поставяйки си амбициозни цели Настоятелството на читалището разшири чувствително обхвата на своите дейности, като се включи в различни проекти,един от които е програмата „Глобални библиотеки”, по който читалището бе одобрено въз основа на подобрените показатели на библиотеката. Библиотеката разполага с фонд от 4475 тома, 5бр. компютри, 1бр. мултифункционално устройство, 1бр. мултимедия. Тя е единствен източник за информация на учениците и  населението в селото. Читалището  е инициатор и организатор на всички празници от традиционния български календар – Ивановден, Йордановден, Бабин-ден, Трифон-Зарезан, Лазаровден, Цветница, Великден и т.н. Освен празнуването и пресъздаването на българските обичай и традиции, читалището с подкрепата на община Сливен и кметство с. Мечкарево всяка година на вторият ден от Коледните празници провежда регионален фолклорен събор „Зимни празници”. Читалището е регистрирано в Сливенски Окръжен съд в съответствие със Закона за Народните Читалища и е вписано в публичния регистър на Министерството на Културата.

НАСТОЯТЕЛСТВО
Действителните членове на Общото събрание са 50 бр. регистрирани, индивидуални, читалищни членове.    Настоятелството се състои от трима члена: Председател – Георги Ганев Кондев и членове - Георги Тодоров Стоянов и Маринета Кирова Кирова. Проверителната  комисия се състои от трима члена: Председател - Надежда Димитрова Янчева и членове  - Господин Василев Скобелев и Галин Георгиев Грозев.

ДЕЙНОСТИ
Основните дейности на Народно читалище „Просвета – 1925” като единствен културно – информационен център в село Мечкарево са  да развива и обогатява културния живот, да запазва традициите и обичаите на селото, да разширява знанията, да запазва културните ценности, да осигурява достъп до информация да възпитава и утвърждава националното самосъзнание. Всичко това се постига, като се организират тържества, чествания и обичаи за големи български национални и християнски празници. За  всички тези дейности читалището  разполага с  прекрасна сграда, библиотека, компютърна зала. Към читалището има детска театрална група, детска певческа група и група за автентичен фолклор. Действащия състав за автентичен фолклор наброява 28 участници на възраст от 6 до 80години, а детските театрални и певчески колективи от възраст от 6 до 14 години. От 15 години на територията на село Мечкарево се провежда регионален фолклорен събор „Зимни празници”, всяка година участниците се увеличават и има групи от различни области на страната. От 10 години читалището има коледарска група която, традиционно на 24 декември-Коледа, посещава всеки дом и благославя с коледарските си песни домакините.      

ПРОЕКТИ
Читалището е участвало и спечелило проект за подмяна на дограма през 2012 г.
Читалището е участвало и спечелило проект за финансова подкрепа за закупуване на народни носии за коледарската група през 2010 г.
Читалището е участвало и спечелило проект за закупуване на нова литература през 2009 и отново през 2010 година.
Читалището е участвало и е спечелило проект по програма „Глобални Библиотеки” от който през 2010 г. е изградена компютърна зала с 4 бр. компютри и периферия към тях, 1 бр. мултифункционално устройство и 1 бр. мултимедия за улеснение и помощ на населението и неговите нужди. Читалището е включено в ежегоден проект към Община Сливен за работа с деца през лятната ваканция.
Читалището е включено в програма  за обучение: „Европейските фондове в България през новият програмен период” – съвместно с ОИЦ – Сливен и Europe direct – Сливен.
За контакти: Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.