/виж галерията/


Годината е 1928. На 29-ти февруари по идея на учителя Димитър Карастоянов се учредява народно читалище „Слънце”. Основатели са 39 души, от тях 5 жени.
Първи председател става Иван Атанасов.
В зората на читалищната дейност, през 1931г., е изнесено и първото театрално представление. 
През 1949 г. се сформира младежки танцов състав. В годините след 1976, носител на много награди и отличия от местни, регионални и национални фестивали и събори: Лауреат и носител на златни медали от V, VI и VII Републикански фестивали.
В 1958 – битов дамски хор. Носител на два сребърни медала от републикански фестивали.
За 50-годишния си юбилей читалището е наградено с орден „Кирил и Методий”
Читалището днес разполага с добра материална база, просторни библиотечни помещения, репетиционна зала, голям киносалон. Поддържа библиотека с 9000 тома литература. Развива богата културна дейност и художествена самодейност. Утвърди се като необходим център за услуги и информация на населението. Отворено е и за други нетрадиционни дейности. От 2010 година е включено  в програмата „Глобални библиотеки – България”. Работата в компютърната зала привлича повече читатели и посетители. Наличието на нови технически средства допринася за обогатяване на културните прояви с интересни моменти, подпомага развитието на художествената самодейност.
Действащи колективи с художествени ръководители Донка и Иван Иванови:
Фолклорен танцов ансамбъл „Тракийска китка”. С богата концертна дейност, множество спектакли / „На теб, Българийо, свещена”, „Горд е българският дух”, „Носталгия”, В магията на танца”, „65 години във вихъра на танца” и др./ Участия в телевизионни предавания, участия в Украйна, Молдова, Турция, Гърция.
Колектив за изворен фолклор. Пресъздава местни хора и обичаи. Участия в регионални и съборите в Копривщица, в телевизионни предавания. Гостуване в Словения.
ДТК “Здравец”. Започва своето летоброене от пролетта на 1977 г. Лауреат и носител на златен и два бронзови медала от Републикански фестивали, награди и отличия от регионални участия. Концертна дейност в страната. Участия във фестивали в Молдова, Македония, Турция. 
Група за любими песни “Настроение”, продължител на певческата самодейност в Гавраилово.
Клуб „Хоровод” – от 2014 година.
Реализирани проекти:
• “Читалището – информационен посредник в селските райони” - финансиран от фондация „Читалищна мрежа”.
• „Гавраилово – от векове за векове” - финансиран по програма „Глобални библиотеки”
Партньорства по проекти:
• Дружество на инвалида с. Гавраилово
• ОУ “Найден Геров” с. Гавраилово
• НЧ “Светлина – 1926” с. Селиминово
Етнографска сбирка. Подредена през 2002 г. Разкрива бита на хората от Гавраилово и връща към корените български всеки, който посети читалището.
Настоятелство: Председател Иван Иванов, Секретар Цвета Христова, членове Милена Пейчева, Милко Костадинов и Янина Радева.
Контакти: тел. 0895506011
е-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

За  повече информация: http://gavrailovo.net