Читалище „Христо Ботев“ – с. Бяла е основано на 18.03.1936 г. от изявени учители и общественици от селото. Но то развива дейност още от края на 1931 година, когато за пръв път е представена пиесата „Многострадалната Геновева“ и със събраните средства са закупени 300 тома книги.
В началото за читалищна дейност е използвана най-голямата класна стая в училището, а по-късно частна къща до построяването на читалищната сграда през 1968 година.

Интернет зала
С цел повишаване на социалната ангажираност на младежите и улесняване на достъпа до информация направихме компютърна зала в читалището.
Интернет зала помага на децата и възрастните от селото да имат достъп до информация и привлекателно място за срещи, занимания и обмяна на опит.
Залата разполага с 4 компютъра за свободен интернет достъп.
Услуги които се предлагат – интернет, набиране на текст, принтиране, ксерокопиране, скенер и др.
Освен компютрите в залата има 2 маси за игра на шах. Така ако компютрите са заети младежите могат да развиват логическото си мислене и концентрация чрез шахмата.

Танцов състав
Кратка творческа биография на Ансамбъл за автентичен фолклор село Бяла.
Читалище „Христо Ботев 1936” е организатор на културния живот на село, разнообразява ежедневието на своите жители и най – вече се грижи за празниците. Една от значимите му дейности е да поддържа, съхранява, обогатява и развива местните обичаи и традиции чрез самодейните състави. Ансамбъла за автентичен фолклор е част от тази дейност. Истинският възход на ансамбъла започва след 1974 г. като Група за изворен фолклор. През годините ансамбълът е участвал във всички Регионални и Републикански прегледи на художествената самодейност. Носител е на много отличия и награди от участията си в национални и международни събития и фестивали. Най – значимите от тях са: -златни медали от Националния събор на народното творчество Копривщица . Представени са обичаи, местни народни хора и песни (1976, 1981, 1986, 1991, 1995, 2000, 2005, 2010). – Златна брадва и Диплом за първо място за най – добре представил се ансамбъл за автентичен фолклор на Международния фестивал на планинския фолклор – Закопане, Полша 1994 г. – с Диплом за участия от Бургаския международен фолклорен фестивал 1995, 1997. – Почетен първенец и откритие на Старопланинския събор „Балкан фолк” – Велико Търново 1998, 2003, 2006. От 1996 част от ансамбъла е Детско – юношеската група „Самодивско биле” за автентичен фолклор, танци и театър. Също с участие в международни фестивали в РТурция 1999, 2000, 2008. С тази група през 1997 се разработи международен проект с Розали Джоунс – Дейстър – индианска хореографка и ръководител на група за танци и театър „Дейстър” от Ню Мексико САЩ. Проектът беше финансиран от фондация „АртЛинк” САЩ, осъществи се танцовата постановка „Легенди за елени”, обединяваща две легенди на два различни народа. Село Бяла се намира в Стара планина на 18 км. северозападно от Сливен, на 3 км от Бяла е село Новачево с турско население и от векове хората си живеят в мир и разбирателство. Читалищата на двете села често обединяват съставите си като включват в репертоара си български и турски фолклор, типични за района. Гостуват си и заедно празнуват традиционните празници. Този обединен състав през 1999 г. получи името си „Златна група” от Генералния консул на РТурция – Бейза Юнтуна. Концерти на обединения състав са излъчвани по сателитния канал TRT int. По този начин показваме как се живее в етнически мир. Няколкократно ансамбъла е излъчван по БНТ. Пресъздадени обичаи и направени видеозаписи са: „Коледа”, „Бабин ден”, „Гергьовден”, „Събор в село Бяла на Света Троица”, „Годеж”, „Беленска седянка”,”Еньовден”. Основните празници, които се почитат в село Бяла са Църковния събор и Празник на билките и лечителите – Еньовден.