Село Драгоданово се намира в югоизточната част на Сливенска област. Землището му обхваща южните части на Източна Стара планина. Първите сведения за селото датират от 1548 година. Драгодановци са се заселили около извор със сладка вода, който съществува и до днес и е наречен Голямата чешма.
Основният поминък на населението е животновъдството и лозарството. Хората в Драгоданово са особено трудолюбиви и години наред съхраняват традициите и ги предават от поколение на поколение.
За това спомага и дейността на Читалището в селото, чиято мисия е да продължава да подържа огъня на предците ни, родовата кръв и белезите на духа им.

Народно Читалище „Изгрев 1928” с. Драгоданово е основано през 1928 година и се помещава в сграда на обща площ 350 кв.м., в която функционират киносалон , читалня, зала за събрания, изложбена зала, компютърна зала с детски отдел.
Финансирането на Читалището е основно от бюджета.
Библиотеката е основно звено в читалищната дейност. Тя разполага с над 5000 тома книги и  има над 60 читатели. Обслужва служители, работници, деца, възрастни, безработни …
През 2011 година библиотеката е включена в ІІІти етап на Програма „Глобални библиотеки”. Открита е компютърна зала с четири настолни компютъра и мултифункционално устройство, които са предоставени за ползване на читателите. Тази година в компютърната зала е открит самостоятелен детски отдел.
Читалището отбелязва празниците от православния календар. Организира  тържества за Бабин ден, 8ми Март, Трифон Зарезан,  Лазаровден, Великден, Коледа.
Читалището се вписва в Културният календар на Община Сливен и отбелязва,  националните празници на страната Деня на детето, Ден на мотоциклетиста,  който се празнува на  6 Май – Гергьовден, Празника включва парад на всичките близо 50 мотора, много балони, знамена, спортни и забавни игри и награди.
На сцената на Читалището през годините намират поле за изява много таланти от различни поколения.
В момента любителското художествено творчество се представя от:

  • Женска певческа група
  • Коледарска група
  • Кукерска смесена група
  • Детска  група
  • Танцов клуб


Групите участват в национални, международни и регионални празници и фестивали. Носители са на много награди и отличия.

Читалището е мястото, където се съхраняват  обичаите и  традициите на българският род.
 В продължение на няколко години бяха събирани  експонати от бита на хората от селото, и в навечерието на 90 годишния юбилей на Читалището беше подредена  изложба „ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ…” в  Читалищната сграда.
Юбилеят  беше отбелязан на 3 Ноември с голяма юбилейна торта, празнична заря и празничен концерт  поднесен  изцяло  от самодейците на Читалището.

НЧ ”ИЗГРЕВ” 1928
С. ДРАГОДАНОВО
ОБЩИНА СЛИВЕН
ОБЛАСТ СЛИВЕН
ПЛ. ”ДЕМОКРАЦИЯ” № 4
GSM 089 2 235 413
e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.