По инициатива на Бойчо Чернев през зимата на 1907г. е основано Народно Читалище „Пробуда” с. Биково. Прозрели изключителната необходимост от неговото създаване, най-будните биковци от онова време с много труд и всеотдайност, тухла по тухла са зидали това огнище на просвета и култура с което днес ние биковци се гордеем. Извикано на живот в онези безпросветни години, още в първите дни на своето съществуване, читалището си поставя голямата цел да буди съзнанието на хората и да ратува за просвещението на малки и големи, да разпалва любовта към книгата и да я направи достояние до всеки който жадува за нейната светлина. Разгръща се богата и разнообразна културно – масова дейност. Сформират се самодеен театрален състав, двугласен смесен хор, сатиричен и танцов състав. Успешно се представят пиесите „Снаха”, „Боряна”, „Вампир”, „Хан Татар”, „Фиданките цъфтят”, „Службогонци”, „Вражалец”, „Сребърният пръстен”, „Блато” и много други. Читалището е наградено с орден „Кирил и Методий” Ι Ι степен за дългогодишна активна народополезна културно – просветна дейност.  
През ноември 1963г. е открит Културния дом, който е застроен върху 490 кв² площ на два етажа, в едно с дворно място от 7047 кв².
Постоянно действащият самодеен фолклорен състав „Тракиец” при НЧ”Пробуда 1907” с. Биково, и до днес дава живот разпалвайки искрата към духовното и културното ни наследство със своите изяви на местно, общинско, регионално и национално ниво.
От 2007 г. до 2015 г. е реализирало осем проекта:
•    За ремонт / частичен /
•    За художествена литература
•    За сценично облекло
•    За компютърна техника
Библиотечен фонд към 31.12.2015г. – 6017 бр. библиотечни единици.


За контакт: Секретар Мария Михайлова – 0895506063
                    Председател Стоянка Михова
                    Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.